Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron a'la carbonara.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti 250g
boczek wędzony 300 g
frankfurterki 3 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
śmietana 18 proc 200 g
jajko 2 sztuki
oliwa
ser gouda 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron a'la carbonara.

Kroki postępowania

1
Makaron ugotować w osolonej wodzie na al dente,a następnie odcedzić go z wody.Do pojemnika przełożyć śmietanę i wbić do niej jajka.
Obsypać śmietanę z jajkami solidną dawką suszonej natki pietruszki. Następnie do śmietany,jajek i pietruszki zetrzeć żółty ser(nie całą ilość,zostawić odrobinę,by móc zetrzeć go na już gotową potrawę). Obsypać zawartość pojemnika odrobiną soli i pieprzu.Całość dokładnie wymieszać i odstawić na moment.
Krok 1 - Makaron a'la carbonara. foto
2
Cebulę pokroić w kostkę,czosnek drobno posiekać.Podsmażyć cebulę z czosnkiem na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.Dobrze jest użyć dużej patelni,bo będziemy na nią przekładać wszystkie składniki, zatem niech patelnia będzie spora,by dało się na niej wszystko umieścić,a następnie całość swobodnie wymieszać.Boczek i cienkie kiełbaski frankfurterki pokroić w nieduże kawałki i dodać je do zrumienionej cebuli z czosnkiem.Całość podsmażać jeszcze moment,aż boczek i frankfurterki się zarumienią.
Krok 2 - Makaron a'la carbonara. foto
3
Następnie do podsmażonej cebuli,czosnku i wędlin dodać całą porcję ugotowanego makaronu.Po chwili na patelnię przelać wcześniej przygotowany sos na bazie śmietany.Całość zamieszać.Podgrzewać jeszcze jedynie przez chwilkę na niedużym ogniu,by sos nieco zgęstniał,ale uważając przy tym także,by nie zrobiła się z niego jajecznica.W tym czasie można jeszcze ewentualnie doprawić danie solą i pieprzem do smaku.
Gotowe danie przełożyć do talerzy.Na wierzch każdej porcji zetrzeć trochę sera żółtego i na owy ser posypać odrobinę suszonej pietruszki.
U mnie z podanej ilości składników powstały dwie porcje carbonary.
Krok 3 - Makaron a'la carbonara. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta1973 02.09.2013 15:04
frankfurterki ? ser zolty gouda ? i zakonczmy suszona pietruszka , bo po co swieza prawda ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak