Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    25 g
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 łyżki
  • mąka pszenna typ 650

    5 szklanek
  • płatki jaglane

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    2 łyżki
  • majonez

    200 ml
  • woda ciepła

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Krok 2 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i majonez, wymieszać.
Krok 4 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 6 - Majonezowy chleb z czosnkiem niedźwiedzim foto
Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 50-60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat