Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonezowa babka z lukrem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiejskich jajek 5
szczypta soli 1
cukru 1/2 szk
mąki pszennej typ 500 1/2 szk
mąki ziemniaczanej 1/2 szk
cukru waniliowego z
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
majonez 3
cukru pudru 3 łyżki
glukozy 1 łyżka
około 1,5 łyżki soku z cytryny
czerwonego barwnika spozywczeg odrobina
biała posypka do ciast
wanilia 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Majonezowa babka z lukrem

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli a następnie dodać cukier i dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć. Następnie wsypać cukier waniliowy i nadal miksować na małych obrotach. Potem w trakcie wolnego miksowania dodawać po łyżce mieszanki mąk i wszystko wymieszać.
Krok 1 - Majonezowa babka z lukrem foto
2
Na koniec dodać po łyżce majonezu i ciasto wymieszać aż majonez się połączy a masa będzie jednolita i delikatna. Ciasto przelać do formy babkowej silikonowej ( jeżeli babka będzie się piekła w zwykłej formie należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ).
Krok 2 - Majonezowa babka z lukrem foto
3
Babkę piec w temperaturze 175-180 stopni przez 40-45 minut, w zależności od piekarnika. Należy sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Jeżeli jest suchy oznacza to, że babka jest upieczona.
Krok 3 - Majonezowa babka z lukrem foto
4
Gotową bakę wyjąć do przestudzenia. Gdy babka stygnie należy wymieszać składniki lukru, ( nie powinien być za rzadki ani za gesty ).
Krok 4 - Majonezowa babka z lukrem foto
5
Przygotowanym lukrem udekorować babkę i posypać na koniec posypką.
Krok 5 - Majonezowa babka z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 15.06.2013 15:39
pyszna babka, na następne święta jak znalazł :)
Ola1984 15.06.2013 12:24
Ja również mam zaległości z przepisami wielkanocnymi więc niebawem podzielę się przepisami :)
ZEWA 15.06.2013 11:53
Tak świątecznie, ba zaległości w dodawaniu przepisów mam. Ale faktycznie babka dobra na każdą okazję.
Ola1984 15.06.2013 11:39
Ale nam się tu świątecznie zrobiło ;) Ale babka dobra na święta, jak i każdą inną porę roku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak