Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2-3 średnie
żółtko jajek na twardo 3-4
olej roślinny 1/2 szkl.
mleko ile potrzeba
sól do smaku
musztarda 1 łyżka
ocet jabłkowy do smaku

Porada

Wszystkie składniki muszą być schłodzone. *Ocet jabłkowy można zastąpić winnym albo ryżowym. *Najlepiej wykorzystać majonez w ciągu 2-3 dni od przygotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami

Kroki postępowania

1
Wcześniej ugotowane ziemniaki ochłodzić w lodówce, przełożyć do blendera i skropić octem jabłkowym.
Krok 1 - Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami foto
2
Zalać olejem i częścią mleka (ok. 1/2 szkl.).
Krok 2 - Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami foto
3
Dodać miałką musztardę ulubionego rodzaju.
Krok 3 - Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami foto
4
Dosypać odrobinę soli i pokruszone żółtka na twardo.
Krok 4 - Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami foto
5
Wszystko zmiksować na jednolitą masę o jedwabistej konsystencji.
Krok 5 - Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami foto
6
Gęstość majonezu wyregulować dodatkiem zimnego mleka.
Gotowy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Krok 6 - Majonez ziemniaczany z mlekiem i żółtkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 28.09.2016 21:41
Ciekawy majonez , jeszcze nie spotkałam się z takim przepisem.
benka 28.09.2016 19:28
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak