Majonez domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • olej

    200 ml
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • sok z cytyrny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtko jaja i 200 ml oleju doprowadź do temp. pokojowej. Żółtko wymieszaj z łyżeczką musztardy. Ucieraj lub miksuj, wlewając cienkim strumieniem olej, tak, aby powstała gładka emulsja. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuklik 23.11.2010 11:39
awaryjny dobry zwłaszcza jak się ma luki pamięci przy zakupach
lucyna15 03.10.2010 21:38
jestem za leniwa ale super :)
RenataZ-et 20.09.2010 10:48
Niestety nie robię sama majonezu
Margo1 19.09.2010 12:55
Prosty też robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat