Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majonez domowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 1 sztuka
musztarda dijon 1 łyżka
sól 1 szczypta
ocet winny 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 szklanka
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Majonez domowy

Jajko sparzamy, oddzielamy białko od żółtka.

Żółtko przekładamy do wysokiej miski, dodajemy musztardę, cukier, ocet , sól i pieprz- miksujemy, cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując, aż do momentu jak masa będzie miała stałą konsystencję. Masa mocno zgęstnieje.

Domowy majonez należy jak najszybciej wykorzystać, przetrzymujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce 1-2 dni, najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 09.04.2013 08:40
przydatny przepis, chętnie go wykorzystam!
owca441 08.04.2013 17:19
zdjęcie rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak