Majonez domowy

Majonez domowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajo

    1 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • olej słonecznikowy

    250 ml
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce rozbić jajko, dodać cukier, sól, sok z cytryny i ubijać na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodać olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodaję świeżo zmielony pieprz.
Można regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Można dodać też zamiast soku z cytryny octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli chcę, aby majonez miał nieskazitelnie gładką strukturę, dodaję drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anitapaj

18.11.2012 02:14
muszę kiedyś spróbować tego przepisu;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat