Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

majonez bazyliowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2
musztarda 1 łyżeczka
olej słonecznikowy ok.250ml
ocet winny 1 łyżeczka
sól szczypta
sok z cytryny 2 łyżki
bazylia

Przepis i sposób przygotowania na: majonez bazyliowy

Do miski dodajemy żółtka (w temperaturze pokojowej),musztardę oraz sól.
Wymieszać, następnie dodawać olej, stopniowo, na początku po kropelce, kiedy majonez powoli zacznie gęstnieć, dodawać oleju więcej. Cały czas mieszając. Na samym końcu dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Majonez powinien być gęsty.

Zamiast domowego majonezu, można BEZ PROBLEMU zastąpić go ulubionym kupnym majonezem :)!

Bazylię wrzucić do pojemnika blendera, dodać majonez oraz jeszcze soku z cytryny. Całość zmiksować.
Bazylię można dodawać według uznania, jak bardzo intensywny ma być smak majonezu. Można dodać znacznie więcej (ja dodałam garść, albo i troszkę więcej) wtedy majonez będzie miał bardziej zielony kolor.
Jest genialny do frytek, ryb, burgerów, kanapek z pomidorem!

Polecam! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 26.02.2014 17:03
smaczny i fajny pomysł
Jadwiga/Jaga85 07.02.2014 14:06
Super pomysł z tym majonezem!
sylwia_sl 07.02.2014 12:13
Majonez z bazylią na pewno jest pyszny
norweska20 07.02.2014 11:42
fajny pomysł na majonez
Romanowka 07.02.2014 11:33
bardzo aromatyczny i pyszny majonez

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak