Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1/3 kg
jabłka 2
czosnek ząbki 5
sól 1/5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1,5 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
piwo 1 butelka
cynamon Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce

Kroki postępowania

1
Czosnek trzemy na puree lub przeciskamy. Dodajemy sól, majeranek oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Krok 1 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
2
Następnie dolewamy sos sojowy. Sosu powinniśmy wlać tyle, aby cały majeranek był wilgotny i się "grudkował".
Krok 2 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
3
Całego kurczaka myjemy. Od środka smarujemy solą z połowy łyżeczki.
Krok 3 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
4
Zewnętrzną stronę zaś przygotowaną miksturą majerankowo-czosnkową. Odstawiamy do lodówki na 24 h.
Krok 4 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
5
Następnego dni dokładnie oczyszczamy butelkę piwa z etykiet i kleju. Część piwa wylewam do naczynia żaroodpornego w którym będzie stawiana butelka z kurczakiem. Resztę piwa możemy wypić,a do butelki wlać wodę. Możemy również zostawić piwo.
Krok 5 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
6
Na czystą butelkę wkładamy przygotowanego kurczaka. Nacinamy skórę w okolicach szyjki, tak aby ustnik butelki wyszedł lekko na drugą stronę. Butelkę z kurczakiem stawiamy do środka naczynia żaroodpornego.
Krok 6 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
7
Jabłka trzemy jak na placki. Sok z musu odlewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z piwem, a sam mus mieszamy z dodanym cynamonem i chili.
Krok 7 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
8
Tak przygotowaną pastą smarujemy kurczaka. Jeśli mus spadnie to przed włożeniem do piekarnika musimy wymieszać go z wcześniej wlanym piwem i sokiem, wtedy się nam nie przypali.
Krok 8 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
9
Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Temperaturę zmniejszamy do 180°C i kurczaka pieczemy 60-70 minut.
Krok 9 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
10
Ja przez nieuwagę piekłem 75 minut i jak widać nie dopilnowałem dlatego mus jabłkowy mi się przypalił.
Krok 10 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto
11
Kurczaka najlepiej podawać ciepłego. Ja odcinałem stopniowo części kurczaka prosto z butelki. Można jeść samego z dodatkiem sosu z pieczenia lub z pieczywem. Smacznego.
Krok 11 - Majerankowo-czosnkowy kurczak pieczony na butelce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.12.2012 08:46
warto zrobić ,bo jak nie to można tylko żałować .
ben-ka 13.12.2012 11:34
Miałam okazję jeść takiego kurczaka,jest bardzo smaczny!
pacpaw 11.12.2012 20:20
nie ma szans, że butelka pęknie. Osłania ją kurczak, także całe ciepło bierze on na klate :o)
MAR3STA 11.12.2012 18:32
ekstra przyprawiony, tylko bałabym się że butelka może pęknąć. Można by ją czymś zastąpić?
Grażyna13 04.12.2012 18:26
Pycha, muszę zrobić :)
Ewa6274879 04.12.2012 00:04
bardzo aromatyczny!
aginaa 03.12.2012 18:50
pyszne
Katarzyna/kate1980 01.12.2012 22:33
super
olkaaa 01.12.2012 18:50
chętnie wypróbuję
Botwinka 30.11.2012 19:39
super
teresa18 30.11.2012 18:26
świetny kurczak, warty do wyprobowania
adelajda 30.11.2012 06:24
super !
kokoszka
kokoszka 29.11.2012 22:10
pycha
Sroczka 29.11.2012 21:20
Bardzo smakowicie przygotowane mięsko z kurczaka.
ilka_86 29.11.2012 21:16
bardzo apetyczny kurczak
mic 29.11.2012 21:14
na jabłk nie przyrządzałem.. ale poza jabłkiem podonie:)
Mariposas 29.11.2012 21:11
pycha, bardzo soczysty taki kurczak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak