Majerankowa szynka w cebuli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1,8 kg
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek ząbki

    4
  • majeranek

    5-6 gałązek
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć, odcisnąć, a następnie natrzeć solą, pieprzem, papryką i suszonym majerankiem. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w ósemki. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucić ¾ pokrojonego czosnku, kilka kawałków cebuli i połowę świeżego majeranku. W następnej kolejności włożyć do naczynia mięso, a na wierzch resztę czosnku, cebuli i majeranku. Całość skropić wrzącą wodą – ok. ½ szklanki - przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, przez 2 godziny.
dża
Po upieczeniu mięsa powstały sos można zmiksować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 16.05.2015 11:11
smaczny kąsek :)
Agnieszka-87-25 16.05.2015 08:12
ekstra do kanapek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat