Przepis i sposób przygotowania na: Majerankowa rolada z boczku, DS XXII, odc. 20
Boczek, marynowany w mieszance majeranku, czosnku i octu winnego, idealnie komponuje się z delikatnym wnętrzem z kiełbasiaka. Rolada upieczona do perfekcji, zachwyca chrupiącą skórką i intensywnym smakiem. Podawana z grillowaną sałatą rzymską i wyrazistym dressingiem na bazie musztardy i miodu, stanowi wyjątkowe połączenie smaków. Sprawdź nasz przepis i przygotuj domową roladę.
Jak zrobić roladę z boczku?
W miseczce łączymy ze sobą Majeranek Prymat, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, sól oraz olej. Dobrze mieszamy.
Boczek rozwijamy na desce, następnie smarujemy wnętrze rolady wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.
Kiełbasiak* kroimy na cienkie plasterki i układamy wzdłuż mięsa. Boczek rolujemy na kształt rolady, związujemy mocno sznurkiem. Boczek umieszczamy w brytfance i smarujemy z wierzchu pozostałą, przygotowaną wcześniej, mieszanką przypraw. Pieczemy w 150 stopniach do momentu aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 70 stopni.
*Kiełbasiak możemy zastąpić kaszanką wyjętą z flaka, wymieszaną z musztardą i rozsmarowaną po boczku przed zwinięciem.
W miseczce łączymy ze sobą ocet ryżowy, miód, Musztardę sarepską Prymat oraz olej powoli wlewając go i intensywnie mieszając aby powstała emulsja. Doprawiamy Solą ziołową Prymat w młynku.
Sałatę rzymską kroimy na pół i grillujemy zewnętrzną stroną do góry. W trakcie grillowania doprawiamy odrobiną soli. Grillujemy przez około 3-4 minuty.
Roladę kroimy na średniej grubości plastry i podajemy z ugrilowaną sałatą polaną sosem.