Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Majerankowa rolada z boczku, DS XXII, odc. 20

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Majerankowa rolada z boczku - pieczone mięso podane z grillowaną sałatą rzymską.

Składniki:

boczek surowy
1,5 kilograma
Majeranek suszony Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej
260 mililitrów
ocet winny
1 łyżeczka
kiełbasiak
240 gramów
sałata rzymska baby
2 sztuki
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
miód
1 łyżka
woda
1 łyżeczka
ocet ryżowy
1 łyżeczka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Majerankowa rolada z boczku, DS XXII, odc. 20

Boczek, marynowany w mieszance majeranku, czosnku i octu winnego, idealnie komponuje się z delikatnym wnętrzem z kiełbasiaka. Rolada upieczona do perfekcji, zachwyca chrupiącą skórką i intensywnym smakiem. Podawana z grillowaną sałatą rzymską i wyrazistym dressingiem na bazie musztardy i miodu, stanowi wyjątkowe połączenie smaków. Sprawdź nasz przepis i przygotuj domową roladę.

Jak zrobić roladę z boczku?

1

W miseczce łączymy ze sobą Majeranek Prymat, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny, sól oraz olej. Dobrze mieszamy.

 

2

Boczek rozwijamy na desce, następnie smarujemy wnętrze rolady wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw.

3

Kiełbasiak* kroimy na cienkie plasterki i układamy wzdłuż mięsa. Boczek rolujemy na kształt rolady, związujemy mocno sznurkiem. Boczek umieszczamy w brytfance i smarujemy z wierzchu pozostałą, przygotowaną wcześniej, mieszanką przypraw. Pieczemy w 150 stopniach do momentu aż mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 70 stopni.

 

*Kiełbasiak możemy zastąpić kaszanką wyjętą z flaka, wymieszaną z musztardą i rozsmarowaną po boczku przed zwinięciem.

4

W miseczce łączymy ze sobą ocet ryżowy, miód, Musztardę sarepską Prymat oraz olej powoli wlewając go i intensywnie mieszając aby powstała emulsja. Doprawiamy Solą ziołową Prymat w młynku.

5

Sałatę rzymską kroimy na pół i grillujemy zewnętrzną stroną do góry. W trakcie grillowania doprawiamy odrobiną soli. Grillujemy przez około 3-4 minuty.

6

Roladę kroimy na średniej grubości plastry i podajemy z ugrilowaną sałatą polaną sosem.

Mamy najlepsze przepisy na mięsa

Sprawdź!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak