Przepis i sposób przygotowania na: Magiczne ciasto czekoladowe
Przygotować tortownicę (22 cm średnica) i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno posmarować masłem i posypać kakao. Żadnej magii tutaj nie ma, a potrzeba trochę staranności w przygotowaniu, zresztą jak zawsze. Magia polega na tym, że w czasie pieczenia ciasto rozwarstwia się. Na dole tworzy się masa jakby ścięta, a wierzch jest lekki, piankowy. Posypanie wierzchu warstwą dobrego kakao, potęguje jego smakową i optyczną magię.
Masło roztopić i lekko ostudzi (powinno być letnie). Mleko lekko podgrzać, też ma być letnie.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać gorącą wodę i miksować na puszystą masę. Dodać masło i znowu miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i szczyptą soli. Całość energicznie wymieszać. Wlać mleko i miksować.
Ubić białka z sokiem cytrynowym i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 150 stopni około 30 minut z termoobiegiem. Ciasto w momencie wyjmowania z pieca powinno delikatnie się "trząść".
Ciasto kroimy zimne, posypane obficie kakao. Odczekać cierpliwie kilka godzin, a magia lepiej zadziała.
Magiczne ciasto może być też waniliowe. Wtedy bierzemy 115 g mąki i wanilię.