Przepis i sposób przygotowania na: Magiczne ciasto czekoladowe
Żółtka porządnie ucieramy z cukrem i wodą, po czym dodajemy esencję waniliową oraz masło i ponownie miksujemy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sól i kakao aż powstanie jednolita całość. Następnie do masy wlewamy powoli mleko - cały czas ucierając ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie, stopniowo, małymi porcjami: dodajemy jedną czy dwie łyżki piany i mieszamy - i tak do zużycia całej.Formę 20x20 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około godziny. Wyjmujemy ciasto, gdy cały wierzch jest już ścięty i lekko zarumieniony. Po upieczeniu trzymamy ciasto około godziny przy zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzimy już przy uchylonym. Wystudzone ciasto wstawiamy na kilka godzin/na noc do lodówki. Przechowujemy w lodówce lub temp. pokojowej.
Ja nie miałam formy w podanym wymiarze i użyłam 21x26 i dlatego mam niższe ale też smaczne.