Magdalenki z mielonymi migdałami

Magdalenki z mielonymi migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    150 g
  • mąka migdałowa

    20 g
  • masło

    120 g
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    120 g
  • jajka

    3 szt
  • sól

    1 szczypta
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
Masło roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
Krok 2 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną piane.
Krok 3 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
Następnie do tej piany dodawac po jednym żółtku
Krok 4 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
i łyżce cukru i dalej miksować.
Krok 5 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
Mąkę wymieszać z proszkiem, szczyptą soli oraz zmielonymi migdałami.
Krok 6 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
Powoli dosypywać mąkę do jajek i mieszać.
Krok 7 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
Na koniec dodać roztopione masło, wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Foremki natłuścić i oprószyć mąką. Do foremek nakładać porcje ciasta i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia wydłużyć do 15 minut. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat