Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magdalenki z mielonymi migdałami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
mąka migdałowa 20 g
masło 120 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier 120 g
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Magdalenki z mielonymi migdałami

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
Krok 1 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
2
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną piane.
Krok 2 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
3
Następnie do tej piany dodawac po jednym żółtku
Krok 3 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
4
i łyżce cukru i dalej miksować.
Krok 4 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
5
Mąkę wymieszać z proszkiem, szczyptą soli oraz zmielonymi migdałami.
Krok 5 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
6
Powoli dosypywać mąkę do jajek i mieszać.
Krok 6 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto
7
Na koniec dodać roztopione masło, wymieszać i wstawić na 20 minut do lodówki. Foremki natłuścić i oprószyć mąką. Do foremek nakładać porcje ciasta i piec ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia wydłużyć do 15 minut. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Magdalenki z mielonymi migdałami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak