Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Magdalenki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła 125 g
mąki pszennej 125 g
mąki kukurydzianej 1 płaska łyżka
jajko 4
drobnego cukru 125 g
aromatu waniowego 1 łyżeczka

Porada

Do masy można dodać również kakao, kandyzowane owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Magdalenki

Masło należy rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu, odstawić do ostygnięcia. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miseczki 2 razy.

Rozbij jajka, wsyp cukier i wlej aromat waniliowy do dużej żaroodpornej miski. Postaw miskę na rondlu z wodą gotującą się na wolnym ogniu i ubijaj masę aż stanie się gęsta, jasna i potroi swoją objętość.

Zdejmij miskę z ognia i mieszaj jeszcze przez minutę lub dwie, aż masa ostygnie. Ponownie przesiej mąkę do miski w równej warstwie i delikatnie wymieszaj z resztą ciasta. Kiedy masa się prawie połączy , wlej ostudzone masło po ściance miski. Delikatnie wymieszaj.

Wypełnij specjalną foremkę do ciasteczek masą i piecz 10-12 minut, w temp. 190 stopni aż staną się elastyczne i rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.10.2014 15:41
super wyszły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak