Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 200 g
suszone śliwki kalifornijskie 50 g
koperek świeży 1/2 pęczka
śmietanka kremowa 250 ml
ząbek czosnku 1
skórka z cytryny 1/2
masło 20 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

Jak zwykle na początku wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go w międzyczasie przygotowywania sosu.
Dorsza kroimy w mniejsze paseczki i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem, na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Chodzi o to, żeby masło się nam nie przypaliło i nie dało niedobrego smaku w sosie.
Do podsmażonego dorsza dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem 2-3 minuty.
Całość podlewamy śmietanką, dodajemy posiekany (umyty wcześniej) koperek, skórkę z cytryny i redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładamy ugotowany,odcedzony makaron (oczywiście nie przelewany go zimną wodą!). Mieszamy i pozostawiamy całość na małym ogniu ok.2 minut,aż makaron “opije się” trochę smakiem sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 01.07.2013 21:39
Pysznie się zapowiada :)
Kolorowa 25.06.2013 13:36
interesuące
Monika-twin 24.06.2013 20:40
ale bym se to zjadla
gotujebochce 24.06.2013 19:23
super smakowity przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak