MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

MAFALDINE/REGINETTE Z DORSZEM W SOSIE KOPERKOWO-ŚLIWKOWYM Z NUTĄ CYTRYNOWĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    200 g
  • suszone śliwki kalifornijskie

    50 g
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • śmietanka kremowa

    250 ml
  • ząbek czosnku

    1
  • skórka z cytryny

    1/2
  • masło

    20 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jak zwykle na początku wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy go w międzyczasie przygotowywania sosu.
Dorsza kroimy w mniejsze paseczki i smażymy na maśle razem z posiekanym czosnkiem, na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Chodzi o to, żeby masło się nam nie przypaliło i nie dało niedobrego smaku w sosie.
Do podsmażonego dorsza dodajemy pokrojone śliwki i smażymy razem 2-3 minuty.
Całość podlewamy śmietanką, dodajemy posiekany (umyty wcześniej) koperek, skórkę z cytryny i redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładamy ugotowany,odcedzony makaron (oczywiście nie przelewany go zimną wodą!). Mieszamy i pozostawiamy całość na małym ogniu ok.2 minut,aż makaron “opije się” trochę smakiem sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aisoglam

01.07.2013 21:39
Pysznie się zapowiada :)

Kolorowa

25.06.2013 13:36
interesuące

Monika-twin

24.06.2013 20:40
ale bym se to zjadla

gotujebochce

24.06.2013 19:23
super smakowity przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat