Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maccheroni lisci z cielęciną Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

udziec cielęcy 300 g
oliwa 50 ml
marchewka 70 g
seler naciowy 70 g
cebula 70 g
wino białe wytrawne 50 ml
parmezan 50 g
rozmaryn
sól

Ciasto

semolina 400 g
jaja 4 szt.
sól 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Maccheroni lisci z cielęciną Giancarlo Russo

Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto na makaron. Montujemy do robota przystawkę do makaronu z tarczą do maccheroni lisci. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli zajdzie potrzeba dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dorzucamy pokrojoną w grubszą kostkę cielęcinę i całość podlewamy winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy niewielką ilość wody i gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i całość dusimy jeszcze 5 minut.
Przygotowany makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy i dodajemy starty parmezan. Podajemy udekorowany gałązką rozmarynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dom-agi 23.10.2015 11:16
Bardzo apetyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak