Maccheroni lisci z cielęciną Giancarlo Russo

Maccheroni lisci z cielęciną Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • udziec cielęcy

    300 g
  • oliwa

    50 ml
  • marchewka

    70 g
  • seler naciowy

    70 g
  • cebula

    70 g
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • parmezan

    50 g
  • rozmaryn

  • sól

Ciasto

  • semolina

    400 g
  • jaja

    4 szt.
  • sól

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, jajek i soli wyrabiamy ciasto na makaron. Montujemy do robota przystawkę do makaronu z tarczą do maccheroni lisci. Wkładając małe porcje ciasta wyrabiamy makaron.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (marchew, seler naciowy i cebulę). Podsmażamy przez około 5 minut (jeśli zajdzie potrzeba dodajemy niewielką ilość wody). Następnie dorzucamy pokrojoną w grubszą kostkę cielęcinę i całość podlewamy winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy niewielką ilość wody i gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i całość dusimy jeszcze 5 minut.
Przygotowany makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy i dodajemy starty parmezan. Podajemy udekorowany gałązką rozmarynu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dom-agi

23.10.2015 11:16
Bardzo apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat