Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Macarons

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaroniki

białko 6 szt
cukier puder 400 g
mąka migdałowa 250 g
sól do smaku
barwnik spożywczy do ciast

masa

masło 240 g
cukier puder 350 g
śmietana 30% 2 łyżki
pistacje 45 g
dżem malinowy 2 łyżki
aromat waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Macarons

Do białek wsypać szczyptę soli i ubijać je na sztywną piane , dodając stopniowo cukier. Następnie połączyć je delikatnie z mąką migdałową. Gładką, błyszczącą masę podzielić na 3 części i każdą zafarbować szczyptą barwnika. Przy użyciu szprycy cukierniczej wyciskać na blachę wyłożoną papierem równe okręgi. Zostawić na 30 minut, a po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika (170°) na 14 minut.
Masa : miękkie masło ubić dokładnie z cukrem, śmietaną i 1 łyżką ekstraktu waniliowego. Podzielić na 3 części. Jedną zostawić białą, do drugiej dodać dżem malinowy ( bez pestek), a do trzeciej zmielone niesolone pistacje lub krem pistacjowy.
Ostudzone makaroniki przełożyć kremem i złączyć ze sobą. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 19.09.2014 17:00
wygladają świetnie
Wafelek2601 01.07.2014 08:35
dla mnie bomba
IZABELA29 30.06.2014 16:35
cudne ciasteczka
Beata23 23.06.2014 09:24
muszą być świetne
barbara11561 19.06.2014 18:44
pyszne ciasteczka:)
Seba 15.06.2014 08:31
bardzo fajne
caralajna 15.06.2014 07:29
idealnie Tobie wyszły
aginaa 13.06.2014 15:55
ale piekne ci wyszly
Katarzyna59 11.06.2014 17:25
super, extra
adelajda 11.06.2014 06:04
Rewelacyjne ciacha :))))
ben-ka 08.06.2014 12:18
Jakie to cudeńka:)
Iwusia 07.06.2014 23:17
pięknie wyszły
Jusiaa 07.06.2014 23:01
Ale są świetne te ciasteczka :)
halina17 07.06.2014 22:52
Ładnie wyglądają :}
misia53 07.06.2014 22:43
Cóż za malownicze ciasteczka........
Małgorzata9 07.06.2014 22:30
rewelacyjnie wyglądają
Alex_M 07.06.2014 20:42
podobają mi się :)
Jadwiga/Jaga85 07.06.2014 20:38
Ale ładne:)
karolina1869 07.06.2014 19:56
wyglądaja bajecznie
Ada-Gaba 07.06.2014 19:27
we Włoszech jest łatwo dostępna, w Polsce nie wiem , ale można spróbować pokruszyć migdały na mączkę
Joannasz3190 07.06.2014 19:20
Super! Muszę wypróbować! :)
Anna133 07.06.2014 19:12
jeszcze nie robiłam nigdy,czy ta mąka jest łatwo dostępna ?
Noruas 07.06.2014 18:24
Niesamowite! Myślalam, ze takie cuda można tylko kupić!
Pyszota 07.06.2014 17:41
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak