Macarons

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

makaroniki

  • białka

    6 szt
  • cukier puder

    400 g
  • mąka migdałowa

    250 g
  • sól do smaku

  • barwnik spożywczy do ciast

masa

  • masło

    240 g
  • cukier puder

    350 g
  • śmietana 30%

    2 łyżki
  • pistacje

    45 g
  • dżem malinowy

    2 łyżki
  • aromat waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do białek wsypać szczyptę soli i ubijać je na sztywną piane , dodając stopniowo cukier. Następnie połączyć je delikatnie z mąką migdałową. Gładką, błyszczącą masę podzielić na 3 części i każdą zafarbować szczyptą barwnika. Przy użyciu szprycy cukierniczej wyciskać na blachę wyłożoną papierem równe okręgi. Zostawić na 30 minut, a po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika (170°) na 14 minut.
Masa : miękkie masło ubić dokładnie z cukrem, śmietaną i 1 łyżką ekstraktu waniliowego. Podzielić na 3 części. Jedną zostawić białą, do drugiej dodać dżem malinowy ( bez pestek), a do trzeciej zmielone niesolone pistacje lub krem pistacjowy.
Ostudzone makaroniki przełożyć kremem i złączyć ze sobą. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 19.09.2014 17:00
wygladają świetnie
Wafelek2601 01.07.2014 08:35
dla mnie bomba
IZABELA29 30.06.2014 16:35
cudne ciasteczka
Beata23 23.06.2014 09:24
muszą być świetne
barbara11561 19.06.2014 18:44
pyszne ciasteczka:)
Seba 15.06.2014 08:31
bardzo fajne
caralajna 15.06.2014 07:29
idealnie Tobie wyszły
aginaa 13.06.2014 15:55
ale piekne ci wyszly
Katarzyna59 11.06.2014 17:25
super, extra
adelajda 11.06.2014 06:04
Rewelacyjne ciacha :))))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat