Lunchboxowe muffinki z porem i szynką w towarzystwie pomidorków koktajlowych.

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Muffiny w wersji wytrawnej mogą być smaczną alternatywą dla kanapek.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na muffinki

  • por

    50 g
  • natka pietruszki

    1 duża łyż.
  • cebula

    0.5 szt.
  • szynka

    100 g
  • mąka

    200 g
  • płatki owsiane

    20 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kminek

    0.5 łyżeczki
  • jaja

    1 szt.
  • oliwa

    3 łyżki
  • śmietana gęsta

    40 g
  • ser żółty

    50 g
  • mleko

    125 ml

Sos jogurtowy

  • jogurt naturalny

    100 ml
  • zioła świeże

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    50 ml
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

Dodatki

  • pomidorki koktajlowe

    10 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Muffinki:
Wymieszaj w misce pokrojone w prążki pory, posiekaną natkę i cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, pieprz i kminek. W drugiej misce wymieszaj jajko z olejem, śmietną, mlekiem i startym serem. Dodaj składniki z pierwszej miski i szybko wymieszaj. Gotowym ciastem wypełnij foremki do muffinek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st., obok postaw także miseczkę z wodą, gdyż dzięki parującej wodzie babeczki będą wilgotne i mięciutkie. Piecz muffinki 25 min, po tym czasie sprawdz patyczkiem, czy są dopieczone.

Sos jogurtowy:
Połącz jogurt ze śmietaną, dodaj posiekane zioła, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat