Przepis i sposób przygotowania na: Lunchboxowe muffinki z porem i szynką
Muffiny na lunch? Czemu nie!? Z tym przepisem po brzegi zapełnisz swój lunchbox muffinami z szynką, porem, cebulą, płatkami owsianymi i innymi apetycznymi składnikami.
Wilgotne i mięciutkie babeczki będą znakomicie smakować podane z ziołowym sosem na bazie jogurtu i śmietany.
Muffinki:
Wymieszaj w misce pokrojone w prążki pory, posiekaną natkę i cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, pieprz i kminek.
W drugiej misce wymieszaj jajko z olejem, śmietaną, mlekiem i startym serem. Dodaj składniki z pierwszej miski i szybko wymieszaj. Gotowym ciastem wypełnij foremki do muffinek. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, obok postaw także miseczkę z wodą, gdyż dzięki parującej wodzie babeczki będą wilgotne i mięciutkie. Piecz muffinki przez 25 minut, po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy są dopieczone.
Sos jogurtowy:
Połącz jogurt ze śmietaną, dodaj posiekane zioła, sól oraz pieprz, dokładnie wymieszaj.