Lunchbox z czerwoną soczewicą z kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Podstawą lunch boxa jest czerwona soczewica z dodatkiem rukoli, upieczonego buraka oraz uduszonego fileta z kurczaka, ostrości całej potrawie dodają kiełki rzodkiewki. Dodatek to sałatka z rukoli z serem pleśniowym z z winogronem i mini kiwi.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

danie główne

  • soczewica czerwona

    0.2 kg
  • burak upieczony

    1 szt.
  • rukola

    1 garść
  • filety z kurczaka

    1 szt.
  • kiełki rzodkiewki

    1 garść
  • olej czosnkowy

    1 duża łyż.

sałatka

  • rukola

    1 garść
  • ser pleśniowy

    10 dag
  • winogrona czerwone

    10 szt.
  • mini kiwi

    10 szt.
  • miód

    1 mała łyż.
  • sok pomarańczowy

    1 duża łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty burak zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku. Filet z kurczaka doprawiony pieprzem ziołowym i solą wkładamy do rękawa i pieczemy ok. 30 min. W tym czasie gotujemy czerwoną soczewicę . Na rukoli układamy kolejno soczewicę, upieczony, obrany i pokrojony w cienkie plastry burak, następnie upieczony i pokrojony w kostkę filet z kurczaka, który pokrywamy kiełkami z rzodkiewki.  Przed spożyciem całość polewamy łyżką czosnkowej oliwy. 
Sałatka to mieszanka rukoli, ser pleśniowy pokrojony w kostkę, ciemne winogrona i przekrojone mini kiwi. Całość polewamy sokiem z pomarańczy wymieszanym z łyżeczką miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat