Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowany domek z piernika
Każdy domek z piernika jest inny, ale każdy zyskuje niepowtarzalny wygląd wtedy, gdy udekoruje się go lukrem i kolorowymi elementami. W każdym przepisie na pierniczkową chatkę lukier pełni nie tylko funkcję ozdobną, ale również scalającą (kleju), łącząc ze sobą wszystkie elementy układanki. Lukrowany domek wygląda nie tylko przepięknie, ale również wspaniale smakuje!
Kroki postępowania
Mąkę przesiać na stolnicę i dodać do niej cukier oraz przyprawę do piernika, wymieszać wszystko łyżką i dodać miód, jajka oraz masło pokrojone w kostkę, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować z ciasta wyciąć 4 prostokąty 20 cm na 10 cm i w 2 wyciąć kwadraty na okna, następnie odznaczyć prostokąt 12 cm podstawy na 10 cm wysokości i od góry zaczynając odznaczyć trójkąt o bokach 10 cm po wycięciu będziemy mieli przód i tył domku w jednym elemencie wyciąć drzwi i ewentualnie małe serduszko na okno.

Na blaszce wyłożonej papierem upiec 2 boki z oknami, 2 elementy dachu oraz tył i bok ciasta, drzwi i wycięte kwadraty na okna też upiec bo z nich zrobimy okiennice.
Z pozostałego ciasta wyciąć 42 małe kółeczka które przeciąć na pół i po upieczeniu to będą nasze dachówki, oraz koło o średnicy 30 cm jako podstawę naszej chatki. Ciasta starcza też na płot i dodatkowe ozdoby domku u mnie to choinka, ławeczka i rąbane drwa.
Wszystko pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

Lukier:
Białka wcześniej sparzonych jajek ucierać z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku cytrynowego do uzyskania odpowiedniej gęstości ( cukier dosypujemy porcjami cały czas ucierając ja robię to ręcznym robotem)
Na okrągłym spodzie sklejamy lukrem nasze elementy domku jak klocki w razie potrzeby używamy podpórek, sklejony domek odstawiamy na 2 godzinki do zastygnięcia lukru.

