Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier z białek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na lukier z białek poleca się do świątecznych przepisów - i bożonarodzeniowych, i wielkanocnych. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne i jak zrobić ten rodzaj lukru. 

Składniki:

białko 2 szt.
cukier puder 1 i 1/4 szklanki
sok z cytryny 1 łyzeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier z białek

Lukier z białek to jeden z popularnych sposobów na tę polewę. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i mocnym białym kolorem. Przygotowuje się go z cukru, białek i cytryny, a także dodatku mąki ziemniaczanej. Idealnie nadaje się do tworzenia pięknych ozdób na wypiekach. 

Przesiany cukier puder utrzeć z białkami na gładką masę. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wyciskać lukier przez szprycę od kremów. Można nim ozdabiać pierniki i mazurki.

Konsystencja lukru z białek powinna być dość gęsta, aby mógł on zastygnąć z miejscu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak