Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier plastyczny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier puder 800 g
glukoza w proszku 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 70 ml
aromat

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier plastyczny

Kroki postępowania

1
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje dosypujemy glukozę i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Ważne, podgrzewać ją na parze inaczej może się przypalić i jest do wyrzucenia.
Krok 1 - Lukier plastyczny foto
2
Gdy płyn trochę przestygnie stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy.
Krok 2 - Lukier plastyczny foto
3
Masa początkowo bardzo się klei do rąk, ale pod koniec wyrabiania osiąga konsystencję modeliny. Do tak przygotowanej masy dodajemy barwniki spożywcze. Aby masa nie wysychała, odrywamy tylko potrzebnej nam wielkości kawałki, a resztę szczelnie owijamy folią.
Krok 3 - Lukier plastyczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.10.2016 12:03
fajny przepis
Mniam 04.10.2016 11:07
Przydatny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak