Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lukier plastyczny

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 400 g
glukowa 60 g
woda 35 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
barwniki

Przepis i sposób przygotowania na: lukier plastyczny

Ilość masy lukrowej jest niewielka, w sam raz na ozdoby do tortu.

Żelatynę zalałam zimną wodą i pozostawiłam do napęcznienia. Po tym czasie dodałam do niej glukozę, wymieszałam i podgrzałam do rozpuszczenia żelatyny, ale nie zagotowywałam! Gdy żelatyna trochę przestygła dodawałam pomału cukier puder i ciągle mieszałam.

Masę podzieliłam na mniejsze części. do każdej dodałam inny aromat i inny kolor barwnika spożywczego.

Masę rozwałkowywałam na blacie posmarowanym olejem, na cienkie placki i wykrajałam, albo modelowałam ozdoby.

Lukier plastyczny można przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 11.12.2012 10:23
fajne
Stenka 24.11.2012 12:51
ładna ozdoba do deserów i ciast
pycia9 20.11.2012 10:09
świetny, dzieciom się spodoba :)
adelajda 12.11.2012 06:19
fajny
babajaga1969 12.11.2012 01:40
warto wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak