Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier cytrynowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 1,5 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier cytrynowy

Kroki postępowania

1
1. Do słoiczka dajemy cukier puder oraz wodę (najlepiej wrzątek). lepie się wtedy miesza.
Krok 1 - Lukier cytrynowy foto
2
2. Zakręcamy słoiczek i mocno nim potrząsamy. Sprawdzamy konsystencję. Dodajemy sok z cytryny, znowu zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy chwilę. Za pomocą słoików można mieszać na prawdę wiele rzeczy nie męcząc się przy tym.
Krok 2 - Lukier cytrynowy foto
3
3. Konsystencja lukru początkowo nie jest bardzo gęsta (jak na zdjęciu) ponieważ dodaliśmy ciepłą wodę. Gdy przestygnie nabierze właściwej formy. Ilość lukru oczywiście zależna od zapotrzebowania. Możemy zwiększać proporcje. Ta idealnie starcza do lekkiego oblania ciasta.

SMACZNEGO :)
Krok 3 - Lukier cytrynowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 29.12.2012 19:44
często robię - fajnie urozmaica smak
MAR3STA 03.11.2012 19:34
doskonały do wielu wypieków
babajaga1969 02.11.2012 21:44
bardzo szybki dobry przepis - pomysłowe wykonanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak