Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lubczykowe szaszłyki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 1/2 kg
Liść lubczyku suszony Prymat 2 gałązki
kajzerka 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Dodatkowo

pieczarki 30 dag
boczek 40 dag
musztarda 2 łyżki
olej 2 łyżki
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lubczykowe szaszłyki

Kroki postępowania

1
Lubczyk bardzo drobno posiekać
Krok 1 - Lubczykowe szaszłyki foto
2
dodać do mięsa mielonego, następnie wbić jajko i dołożyć wcześniej namoczona i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę, dosypać sól i pieprz do smaku, wymieszać wszystko bardzo dokładnie.
Krok 2 - Lubczykowe szaszłyki foto
3
Z masy mięsnej uformować malutkie pulpeciki
Krok 3 - Lubczykowe szaszłyki foto
4
boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijać na zmianę pieczarki, boczek i pulpety,
Krok 4 - Lubczykowe szaszłyki foto
5
przygotowane szaszłyki ułożyć na blaszce i posmarować marynatą, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Krok 5 - Lubczykowe szaszłyki foto
6
Piec na tackach. Marynata: W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, olej i wodę.
Krok 6 - Lubczykowe szaszłyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 16.06.2014 13:13
z lubczykiem, ciekawy pomysł
anemon 16.06.2014 09:18
Bardzo lubię takie szaszłyki z pulpecikami, ale nie doprawiałam ich nigdy lubczykiem.
Paolcia 16.06.2014 09:15
bardzo lubię takie na grila :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak