Lśniąca polewa czekoladowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    60 g
  • śmietana 18 proc

    2 łyż.
  • kakao

    3 łyż.
  • cukier

    3 łyż.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lśniąca polewa czekoladowa foto
W rondelku umieszczam masło, kwaśną śmietanę, kakao i cukier. Całość podgrzewam na niewielkim ogniu cały czas mieszając.
Krok 2 - Lśniąca polewa czekoladowa foto
Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawiam na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawiam szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuszczam żelatynę.
Krok 3 - Lśniąca polewa czekoladowa foto
Płynną żelatynę i dokładnie rozpuszczoną dodaję do rondla z zawartością, dokładnie mieszam i chwilę podgrzewam. Gotową polewą dekoruję wypieki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati3 03.12.2012 14:15
super
halina17 03.12.2012 13:02
Ja też robię taką polewę, jest super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat