Przepis i sposób przygotowania na: Loukaniko – kiełbaski po grecku, DS XXI odc. 16
Loukaniko, czyli kiełbaski po grecku pozwolą Wam odkryć niepowtarzalną kuchnię śródziemnomorską. Choć na pozór przypominają polskie danie, to szczegóły decydują o ich greckim smaku. Przede wszystkim aromatyczny tymianek, do tego ostrzejsza, wyczuwalna w smaku papryczka i ser feta, który rozpływa się pod wpływem rozgrzewającego dania.
Jak przygotować Loukaniko?
Cebulę kroimy w cienkie krążki, paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Paprykę ostrą pozbawiamy ziaren i kroimy w małą kostkę. Kiełbasę bez osłonki kroimy pod kątem na grube plastry. Na oliwie podsmażamy kiełbasę kilka minut, aż z każdej strony nabierze rumianego koloru. Zdejmujemy ją na talerz i na tej samej patelni smażymy warzywa. Doprawiamy je Tymiankiem suszonym Prymat, solą, dolewamy passatę pomidorową i dosypujemy Pieprz czarny grubo mielony Prymat. Sos warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy Musztardę delikatesową Prymat, mieszamy i dorzucamy podsmażoną kiełbasę.
Kiełbasę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy po wierzchu pokruszonym serem feta. Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5-6 minut. Gotowe danie podajemy na talerzu, dekorujemy listkami natki pietruszki.