Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Loukaniko – kiełbaski po grecku, DS XXI odc. 16

4.3
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Loukaniko, a dokładniej kiełbaski po grecku to przepis, którego siła tkwi w dodatkach. Mięso zanurzone w sosie pomidorowym pełnym kolorowych warzyw i wyrazistych przypraw smakuje wybornie. A jak pachnie… spróbujcie sami!

Składniki:

oliwy z oliwek do smażenia
3 łyżki
kiełbasa
400 gramów
cebula
140 gramów
papryka zielona
70 gramów
papryka czerwona
70 gramów
papryczka ostra
10 gramów
czosnek
20 gramów
passata pomidorowa
400 gramów
ser feta
100 gramów
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
szczypta
Sklep Prymat
natka pietruszki
do dekoracji
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Loukaniko – kiełbaski po grecku, DS XXI odc. 16

Loukaniko, czyli kiełbaski po grecku pozwolą Wam odkryć niepowtarzalną kuchnię śródziemnomorską. Choć na pozór przypominają polskie danie, to szczegóły decydują o ich greckim smaku. Przede wszystkim aromatyczny tymianek, do tego ostrzejsza, wyczuwalna w smaku papryczka i ser feta, który rozpływa się pod wpływem rozgrzewającego dania. 

Jak przygotować Loukaniko?

1

Cebulę kroimy w cienkie krążki, paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Paprykę ostrą pozbawiamy ziaren i kroimy w małą kostkę. Kiełbasę bez osłonki kroimy pod kątem na grube plastry. Na oliwie podsmażamy kiełbasę kilka minut, aż z każdej strony nabierze rumianego koloru. Zdejmujemy ją na talerz i na tej samej patelni smażymy warzywa. Doprawiamy je Tymiankiem suszonym Prymat, solą, dolewamy passatę pomidorową i dosypujemy Pieprz czarny grubo mielony Prymat. Sos warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy Musztardę delikatesową Prymat, mieszamy i dorzucamy podsmażoną kiełbasę. 

2

Kiełbasę z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy po wierzchu pokruszonym serem feta. Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5-6 minut. Gotowe danie podajemy na talerzu, dekorujemy listkami natki pietruszki. 

Greckie smaki to coś, za czym tęsknicie? Loukaniko – kiełbaski po grecku to nie jedyna potrawa, którą możecie odtworzyć we własnym domu. Sięgnijcie po PRZEPISY Z PROGRAMU i przygotujecie inne, fenomenalne dania kuchni śródziemnomorskiej. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak