Łososiowe batony w sezamie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały sezam

    3 łyżki
  • czarny sezam

    3 łyzki
  • filet z łososia

    4 sztuki
  • oliwa

    2 łyzki
  • sok z cytryny

    3 łyzki
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • oliwa

    3 łyzki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • wasabi

    1 (pasta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette

sok z 1 cytryny
łyżeczka zmielonego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku




Batony łososiowe:

Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.

Sos Vinaigrette:

Wymieszać ze sobą sok z cytryny, imbir, oliwę z oliwek, przyprawić sola i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 21.03.2017 10:26
świetny pomysł
Patty 13.05.2013 23:37
mniam wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat