Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łososiowe batony w sezamie

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biały sezam 3 łyżki
czarny sezam 3 łyzki
filet z łososia 4 sztuki
oliwa 2 łyzki
sok z cytryny 3 łyzki
imbir starty 1 łyżeczka
oliwa 3 łyzki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
wasabi 1 (pasta)

Przepis i sposób przygotowania na: Łososiowe batony w sezamie

Imbirowo-cytrynowy sos Vinaigrette

sok z 1 cytryny
łyżeczka zmielonego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
świeżo zmielona sól i pieprz do smaku




Batony łososiowe:

Wymieszać ze sobą biały i czarny sezam. Rozsypać równomiernie na talerzu.
Łososia pokroić na małe prostokąty, każdy kawałek posmarować odrobiną pasty wasabi i skropić sokiem z cytryny.
Każdy kawałek obtoczyć równomiernie w sezamie.
Na patelni teflonowej z odrobina oliwy smażyć kawałki łososia na średnim ogniu. Po minucie odwrócić na kolejny bok i tak 3 razy.
Gotowe batony wyłożyć na talerzu, podawać z sosem vinaigrette i plasterkiem cytryny.

Sos Vinaigrette:

Wymieszać ze sobą sok z cytryny, imbir, oliwę z oliwek, przyprawić sola i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 21.03.2017 10:26
świetny pomysł
Patty 13.05.2013 23:37
mniam wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak