Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łosoś filet

    ok 400 g

MARYNATA

  • musztarda

    1 łyżka
  • śmietana 30%

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz czarny mielony

OMLET

  • jajka

    4 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1/4 szkl
  • szparagi zielone

    10 szt

Lista składników

  • ciasto francuskie

    1 op
  • jajko

    do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, albo można zostawić na całą noc.
Krok 2 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
Krok 3 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
Krok 4 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
Krok 5 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
Krok 6 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 7 - Łosoś ze szparagami w cieście francuskim foto
Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 10.08.2015 15:43
Strasznie lubię te Twoje pomysły :)))
Wiesława1 10.08.2015 09:53
na pewno smakuje wybornie
Saga123 09.08.2015 15:03
wygląda rewelacyjnie!! :)
mikrusiak 09.08.2015 14:12
chętnie bym spróbowała kawałeczek :)
Poison1988 09.08.2015 13:35
Wyfląda cudnie, wspaniale oplecione ciastem :)
Maridka19 09.08.2015 13:19
Wow to wygląda znakomicie .
gosia56 09.08.2015 12:43
pyszne jedzonko;)
Justi2401 09.08.2015 11:46
Rewelacyjne danie :) Jak dla mnie idealne na romantyczną kolację we dwoje :)
adelajda 09.08.2015 09:58
Pyszne danie :)
monika141 09.08.2015 09:45
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat