ŁOSOŚ zapiekany w kruchym cieście z żółtym serem i czarnuszką :)

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Propozycja dla miłośników ryb, smakowity sposób by zabrać rybkę ze sobą do pracy. Wystarczy zapiec ją w kruchym cieście.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kruche ciasto

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • masło 82%

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    0.3 łyżeczki

nadzienie

  • łosoś

    1000 gramów
  • żółty ser

    2 plastry
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy kruche ciasto i w tym celu łączymy ze sobą: zimne masło, mąkę, jajko i sól. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Na cieście umieszczamy łososia, żółty ser i całość obsypujemy czosnkiem granulowanym. Ciasto zwijamy z łososiem i serem w środku tworząc tzw "pieroga". Górę delikatnie nakłuwamy widelcem, obsypujemy czarnuszką i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Serwujemy na ciepło lub zimno. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat