Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś zamarynowany w imbirze i koperku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z łososia 1,2 kg
sól 1 garść mała
cukier 2 garści
koperek 1 pęczek
imbir 4 cm
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
olej rzepakowy
oliwa
musztarda dijon 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś zamarynowany w imbirze i koperku

Z łososia odcinamy skórę i tłuszcz, dokładnie go płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Można oczywiście kupić filet już bez skóry, ale szczerze powiedziawszy o wiele łatwiej znaleźć jakiś sensowny i w miarę gruby filet ze skórą.

W miseczce mieszamy sól z cukrem i drobno posiekanym koperkiem oraz łyżeczką pieprzu. Marynatę nakładamy na oczyszonego łososia.

Imbir obieramy, kroimy w cienkie plasterki (ja użyłam obieraczki do warzyw). Rozkładamy na łososiu. Skrapiamy kilkoma łyżkami oleju.

Łososia zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin.

Po upływie tego czasu, usuwamy imbir.

Marynatę z łososia ściągamy do miseczki i dodajemy do niej musztardę i tyle oliwy z oliwek, aby otrzymać gęsty sos (około 100 ml). Doprawiamy do smaku pieprzem.

Łososia kroimy w cienkie plasterki. Podajemy z przygotowaną pastą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 15.05.2014 12:44
robię podobny pyszny jest
Wiktoria29 15.05.2014 09:22
musi być przepyszne
berys18 15.05.2014 07:55
wspaniały łosoś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak