Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z sosem koperkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Łosoś

łosoś filet 1 szt.
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
olej rzepakowy

Sos koperkowy na rosole

rosół 1 szkl.
śmietana kremówka 0,5 szkl.
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól do smaku
koper świeży 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z sosem koperkowym

Filet z łososia umyć, osuszyć, przekroić na 2 części. Posypać solą, pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce ok. 20 min. Usmażyć na oleju z obu stron.
Przygotować sos koperkowy:
Rosół podgrzać. Mąkę rozetrzeć z miękkim masłem na jednolitą masę. Mieszając starannie wlewać stopniowo gorący rosół, w dalszym ciągu podgrzewać do zawrzenia. Chwilę utrzymywać w stanie wrzenia. Następnie sos wymieszać ze śmietaną i koperkiem (można go także wzbogacić żółtkiem). Przyprawić solą.
Łososia polać przygotowanym sosem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak