Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łosoś z kremem szpinakowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
śmietana 30% 15 dag
szpinak mrożony 1 opakowanie
majonez 3 łyżki
sól
masło 2 dag
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
oliwa 1 łyżka
trybula 1/2 pęczka
pieprz czerwony kilka ziaren
plasterki cytryny
łosoś filet 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: łosoś z kremem szpinakowym

Ziemniaki gotować w mundurkach 20 minut. Szpinak zalać 100 ml wody, gotować 15 minut na małym ogniu. Wyjąć 1/3 szpinaku, osączyć, posiekać. Dodać śmietanę i majonez - razem zmiksować. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać resztę szpinaku. Trzymać w cieple.
Ziemniaki obrać z łupinek. Zrumienić na maśle. Posypać cukrem, smażyć, aż cukier lekko się skarmelizuje. Filety z łososia skropić sokiem z cytryny. Oprószyć pieprzem i solą. Smażyć na rozgrzanej oliwie po 3 minuty z każdej strony.
Kilka listków trybuli odłożyć, resztę posiekać i dodać do kremu szpinakowego. Łososia podawać na kremie szpinakowym razem z ziemniakami. Udekorować trybulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 02.08.2011 12:31
na pewno pyszne
Agnieszka172 27.01.2011 19:54
ciekawa propozycja, może być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak