Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z gazety
Zioła i cytrynę dokładnie płuczemy.
Łososia nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem.
Na grubej warstwie rozłożonej gazety (dobrej jakości, najlepiej czarno białej z grubym papierem) układamy jedną pokrojoną w cienkie plastry cytryny, a na cytrynie po 1/2 pęczka natki i koperku oraz całego łososia.
Do środka ryby wkładamy drugą pokrojoną w plastry cytrynę oraz po 1/2 pęczka natki i koperku.
Łososia przykrywamy pozostałą cytryną oraz resztą koperku i natki.
Zawijamy luźno w gazetę i związujemy dokładnie sznurkiem.
Łososia zanurzamy na chwilę w letniej wodzie (tak aby cała gazeta dokładnie nasiąknęła wodą) i układamy na blaszce do pieczenia (tej z wyposażenia kuchenki).
Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzanie góra- dół).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.