Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś z gazety

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 3 kg wypatroszony
cytryna 3 sztuka
natka pietruszki 2 pęczek
koperek 2 pęczek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z gazety

Łososia skrobiemy. Wycinamy skrzela, usuwamy oczy, dokładnie płuczemy.

Zioła i cytrynę dokładnie płuczemy.

Łososia nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem.

Na grubej warstwie rozłożonej gazety (dobrej jakości, najlepiej czarno białej z grubym papierem) układamy jedną pokrojoną w cienkie plastry cytryny, a na cytrynie po 1/2 pęczka natki i koperku oraz całego łososia.

Do środka ryby wkładamy drugą pokrojoną w plastry cytrynę oraz po 1/2 pęczka natki i koperku.

Łososia przykrywamy pozostałą cytryną oraz resztą koperku i natki.

Zawijamy luźno w gazetę i związujemy dokładnie sznurkiem.

Łososia zanurzamy na chwilę w letniej wodzie (tak aby cała gazeta dokładnie nasiąknęła wodą) i układamy na blaszce do pieczenia (tej z wyposażenia kuchenki).

Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzanie góra- dół).

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 30.05.2014 16:47
ciekawa metoda, jakaś gazeta zawsze jest pod ręką
Olga_SK 29.05.2014 13:57
Ciekawy pomysł :)
sylwia_sl 29.05.2014 09:34
bardzo mnie ten przepis zaciekawił
IZABELA29 29.05.2014 08:53
tak nigdy łososia nie przygotowywałam
RenataZ-et 28.05.2014 23:07
bardzo ciekawa propozycja :)
Patriszja
Patriszja 28.05.2014 22:38
brzmi śmiesznie :) ale łosoś z czego by nie był to i tak jest dobry :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak