Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś wędzony

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet kilka szt
koperek
wiórki drewniane 1 garść
cytryna 1 szt
herbata zielona 2 z cytryną

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś wędzony

Kroki postępowania

1
Łososia posypujemy koperkiem. Wok wykładamy folią aluminiową. Wsypujemy wiórki i zieloną herbatę. Na ruszt układamy rybę. Woka przykrywamy lub szczelnie owijamy folią. Podpalamy duży ogień pod wokiem.
Krok 1 - Łosoś wędzony foto
2
Długość wędzenia zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. Jak chcemy tylko wędzić filet to około 50 minut. Ale ryba nie będzie bardzo ciepła. Jeżeli chcemy ją jeszcze upiec. To wędzimy około 30 minut i pieczemy kolejne 10 minut. Po takiej obróbce jest idealna na obiad.
Krok 2 - Łosoś wędzony foto
3
A taki jest efekt końcowy. Można lekko skropić sokiem z cytryny.
Krok 3 - Łosoś wędzony foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 08.09.2012 11:24
super
miki47 08.09.2012 11:22
mniam
wiola333 08.09.2012 11:08
pomysłowo
angelika14 08.09.2012 10:57
uwielbiam łososia zwłaszcza w sałatkach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak