Łosoś w zalewie octowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    1 szt
  • mąka pszenna

    do panierki
  • sól

    do smaku
  • ocet

    1 butelka
  • woda gorąca

  • cebula biała

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • olej

    do smażenia
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę oddzielamy od skóry. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą.

Każdy kawałek łososia obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej ( rzepakowy) i smażymy rybę z każdej strony. Od razu przekładamy do wysokiej miski lub słoików.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do ryby. Dodajemy gorącą wodę i ocet w proporcjach : na 2 szklanki wody przypada 1/2 szklanki octu. Dodajemy w takich proporcjach aż przykryjemy rybę.

Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy cukrem do smaku ( u mnie około 2-3 łyżki ). Odstawiamy najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ryba będzie gotowa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
annadudek47 2 tygodnie temu
Jak długo można przetrzymywać słoiki z ta rybka ?
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wiele zależy od tego, jak ryba była przyrządzona, jakiej zalewy (stężenia, temperatury) użyliśmy do marynowania itp. Ale mniej więcej ok. 14 dni, ale trzeba obserwować zmiany produktu (smak, kolor) i oczywiście w chłodnym miejscu.
Anna169Hosz 09.12.2016 09:50
Smaczna rybka.
MonikaW 09.12.2016 08:10
fajna rybka :)
Konczi 08.12.2016 15:14
pyszna rybka
tobi1989 08.12.2016 15:04
Fajny przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat