Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w zalewie octowej

4.0
(30)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 1 szt
mąka pszenna do panierki
sól do smaku
ocet 1 butelka
woda gorąca
cebula biała 2 szt
cukier 3 łyżki
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w zalewie octowej

Rybę oddzielamy od skóry. Myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą.

Każdy kawałek łososia obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej ( rzepakowy) i smażymy rybę z każdej strony. Od razu przekładamy do wysokiej miski lub słoików.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do ryby. Dodajemy gorącą wodę i ocet w proporcjach : na 2 szklanki wody przypada 1/2 szklanki octu. Dodajemy w takich proporcjach aż przykryjemy rybę.

Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i doprawiamy cukrem do smaku ( u mnie około 2-3 łyżki ). Odstawiamy najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ryba będzie gotowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annadudek47 15.03.2020 14:38
Jak długo można przetrzymywać słoiki z ta rybka ?
Doradca Smaku 16.03.2020 13:17
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wiele zależy od tego, jak ryba była przyrządzona, jakiej zalewy (stężenia, temperatury) użyliśmy do marynowania itp. Ale mniej więcej ok. 14 dni, ale trzeba obserwować zmiany produktu (smak, kolor) i oczywiście w chłodnym miejscu.
Anna169Hosz 09.12.2016 09:50
Smaczna rybka.
MonikaW 09.12.2016 08:10
fajna rybka :)
Konczi 08.12.2016 15:14
pyszna rybka
tobi1989 08.12.2016 15:04
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak