Łosoś w szynce parmeńskiej na szpinaku z granatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    250 gram
  • szynka parmeńska

    100 gram
  • szpinak

    150 gram
  • granat

  • pieprz

  • oliwa

  • limonka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia myjemy i kroimy na prostokąty o długości ok 6 cm. Skrapiamy go limonką i delikatnie oprószamy czarnym pieprzem.
Szynkę parmeńską kroimy na paski i owijamy nią łososia.
Tak przygotowanego wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy naczynie z łososiem na ok 15 - 18 minut.
W tym czasie wypłukany szpinak kroimy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy go. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy do momentu aż szpinak zmniejszy swą objętość o połowę.
Usmażony szpinak kładziemy na talerz, na niego dodajemy 3 upieczone paluszki łososiowe, dekorujemy granatem, liśćmi szpinaku i limonką.
Gotowe :)
SMACZNEGO :)
Michaello__
Łososia nie solimy gdyż zawinięty w szynkę parmeńską przejmie sól właśnie od niej :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 03.09.2014 22:31
Mniam,zjadłabym :-)
berys18 04.06.2014 07:20
ładne danie
Adamorek 03.06.2014 17:07
ciekawy przepis
Lidzia 03.06.2014 16:45
Bardzo fajny pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat