Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w szynce parmeńskiej na szpinaku z granatem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 250 gram
szynka parmeńska 100 gram
szpinak 150 gram
granat
pieprz
oliwa
limonka

Porada

Łososia nie solimy gdyż zawinięty w szynkę parmeńską przejmie sól właśnie od niej :)

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w szynce parmeńskiej na szpinaku z granatem

Łososia myjemy i kroimy na prostokąty o długości ok 6 cm. Skrapiamy go limonką i delikatnie oprószamy czarnym pieprzem.
Szynkę parmeńską kroimy na paski i owijamy nią łososia.
Tak przygotowanego wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy naczynie z łososiem na ok 15 - 18 minut.
W tym czasie wypłukany szpinak kroimy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy go. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy do momentu aż szpinak zmniejszy swą objętość o połowę.
Usmażony szpinak kładziemy na talerz, na niego dodajemy 3 upieczone paluszki łososiowe, dekorujemy granatem, liśćmi szpinaku i limonką.
Gotowe :)
SMACZNEGO :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.09.2014 22:31
Mniam,zjadłabym :-)
berys18 04.06.2014 07:20
ładne danie
Adamorek 03.06.2014 17:07
ciekawy przepis
Lidzia 03.06.2014 16:45
Bardzo fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak