Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łosoś w śródziemnomorskim stylu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 4 szt
pomidory suszone w zalewie 55 g
bazylia świeża 1 op
czarne oliwki bez pestek 55 g
czosnek 3 ząbki
oliwa 100 ml
cytryny 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 doza
Pieprz czarny mielony Prymat 1 doza

Przepis i sposób przygotowania na: łosoś w śródziemnomorskim stylu

Nagrzewamy piekarnik do ok 200 stopni.Filety z łososia oddzielić od skóry następnie kiedy mamy je jeszcze na desce ,kładziemy je stroną wierzchnią do dołu i przyrządem do usuwania gniazd nasiennych robimy po 6 otworów w każdym
kawałku ryby.

Delikatnie spłaszczamy pomidory,na każdym kładziemy po listku bazylii ,oliwce,oraz kilka plasterków czosnku.Tak przygotowane komplety pokolei zwijamy każdy i umieszczamy je w otworach rybnych.
Sypiemy łososia solą oraz pieprzem.

Kładziemy filety na posmarowanej oliwą blaszce ,skrapiamy je jeszcze oliwą i pieczemy ok 8-10min,aż bedą średnio wypieczone-mięso w najgrubszej części powinno być delikatne i sprężyste.
Przekładamy kawałki rybna talerze podajemy z ciabatą np.i sałatką z pomidorów.

Kawałki ryb powinny mieć po ok200 g kiedy jeszcze nie bedą gotowe w piekarniku potrzymać je wtedy trzeba kilka minut dłużej.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak