Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie orzechowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 200-300 gr
ziemniaki 1 kg
masło
mleko
śmietana 30% 200 ml
orzeszki ziemne 1 garść
przyprawa uniwersalna

Porada

Sos można zrobić tez koperkowy zamiast orzechowego. Też bardzo pysznie smakuje

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie orzechowym

Ziemniaki umyć, obrać ze skórki podzielić na części, zalać wodą
posolić i gotować do miękkości. Następne odcedzić z wody dodać 1,5
łyżki masła odrobine mleka utrzaskać tłuczkiem z małymi dziurkami. W
miedzy czasie kiedy ziemniaki się gotują można przygotować sos. Do
woreczka śniadaniowego wsypać orzeszki i rozwałkować tak że się
pokruszą. Następnie na patelnie i delikatnie podgrzać dolać śmietanę
i zredukować sos tak ze aż troszkę zgęstnieje przyprawić
gotowe. łososia na samym końcu, na patelnie odrobine oliwy i
smażyć z każdej strony po 4 minuty nie więcej posolić. Wyłożyć na
talerze i polać łososia sosem.

.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katrina.u 23.02.2016 15:04
wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak