Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie koperkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 1 kg
łyżki masła 2
łyżki mąki 2
słodkiej śmietany 18 procentowej 200 ml
żółtko jajek 1 szt
pęczek koperku 1

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie koperkowym

Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i bazylią , skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z obu stron na oliwie. Gorące zawijamy w folię aluminiową. Na patelni roztapiamy masło , wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy wody.Gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje. nieco studzimy. Do ciepłego sosu wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Koperek myjemy, osączamy i siekamy. Dodajemy do sosu. Wlewamy sok z cytryny , wsypujemy cukier i szczyptę soli. Podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy śmietankię i mieszamy. Rybę podajemy z sosem i np. brokułami i ziemniakami lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak