Łosoś w sosie bazyliowym

Łosoś w sosie bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białego wytrawnego wina

    200 ml
  • mąki pszennej

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • przyprawy do ryb Prymat

    1 łyżeczka
  • soku z cytryny

    3 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • masła

    10 dag
  • łosoś filet

    4 szt.
  • cebula

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Łosoś w sosie bazyliowym

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i przechować w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodać bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 min. pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zieloną sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Ewa36 29.09.2012 23:58
super
IrenaM 29.01.2012 17:24
brzmi nie?le
artur7 20.12.2011 06:52
mniam
artur7 20.12.2011 06:52
mniam
artur7 29.11.2011 09:57
pyszne
artur7 29.11.2011 09:55
pycha
makjato 28.09.2011 20:02
przepis robi wrażenie
artur7 17.09.2011 07:52
fajne
Patrycja33 14.07.2011 09:00
dobry:)
Adamorek 24.05.2011 13:21
świetne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat