Łosoś w sosie bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białego wytrawnego wina

    200 ml
  • mąki pszennej

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • przyprawy do ryb Prymat

    1 łyżeczka
  • soku z cytryny

    3 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • masła

    10 dag
  • łosoś filet

    4 szt.
  • cebula

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i przechować w cieple. Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać. Rozprowadzić z winem, dodać bazylię i włożyć porcję ryby. Na małym ogniu dusić około 10 min. pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem albo ziemniakami oraz zieloną sałatą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 11.03.2013 18:07
przepis muszę wypróbować
SylwiaMagdaSabin 01.02.2012 12:52
cos dla mnie uwielbiam łososia
IrenaM 25.01.2012 15:11
ryba innaczej
agnieszka214 11.12.2011 13:17
uwielbiam ryby
artur7 08.12.2011 06:56
lubie rybe
artur7 28.11.2011 14:54
pychą
artur7 23.11.2011 03:22
fajne
agnieszka214 13.10.2011 19:00
FAJNY
Anna152 05.10.2011 15:59
pysznosci
mala2021 28.09.2011 09:43
na pewno smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat