Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie Ajvar

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 4 steki
Ajwar 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
limonka
czosnek ząbki 1
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie Ajvar

Filet z łososia myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Jeśli ma skórę to wycinamy ostrym nożem. Następnie kroimy łososia w plastry o szerokości 1,5 -2 cm.

W misce mieszamy Ajwar w z sosem sojowym, miodem, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy do tego wyciśnięty czosnek i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

Każdy kawałek łososia nadziewamy na szpadki drewniane, które wcześniej namaczamy w wodzie i układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec. Marynatę wylewamy na łososia, tak aby łosoś dokładnie był pokryty marynatą. Tak zostawiamy na około 1 godzinę. Grillujemy z obydwu stron, aż ryba nabierze ładnego koloru.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiaw 29.09.2015 08:55
muszę wypróbować Twój przepis
jagoda5913 29.09.2015 00:47
dobry pomysł
agnieszka214 28.09.2015 22:05
juz nabrałam smaku na taką rybke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak