Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś 50 dag
oliwki czarne 6
ser pleśniowy 5 dag
cytryna 1/2
ząbek czosnku 1
sól
pieprz
masło 1 łyżka
śmietana 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie

Fileta z łososia dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Połówkę cytryny umyć, a następnie wycisnąć z niej sok. Łososia wysmarować z jednej i drugiej strony pieprzem i solą, a następnie pokropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Łososia odstawić na godzinę do lodówki, żeby przesiąknął przyprawami. Po upłynięciu tego czasu łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, które najpierw należy posmarować margaryn. Łososia polać zrobionym sosem, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około pół godziny. SOS: Czosnek obrać, przemyć, a później zmiażdżyć. Oliwki zielone i czarne przekroić na połówki, a ser rozdrobnić. Składniki dobrze wymieszać dodać do tego śmietanę. Całość jeszcze raz dobrze wymieszać i gotowym sosem polać łososia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 13.04.2012 08:07
pycha
Justyna Jussstiii 19.12.2011 13:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak