Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sezamie na porowej kołderce

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 500 g
por (biała część) 30 cm
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
cytryna 1 szt.
cukier szczypta
śmietanka 200 ml
sezam do panierowania
oliwa do smażenia
masło 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sezamie na porowej kołderce

Łososia pokroić na około 3 cm kawałki, skropić sokiem z 1/2 cytryny, osolić i posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstawić.

W tym czasie do rondelka wlać oliwę i dodać ok. 15 g masła. Pora umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić w półplasterki. Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić pokrojonego pora i smażyć chwilkę, gdy stanie się szklisty dorzucić posiekany ząbek czosnku i smażyć dalej. Po około 5 minutach wlać śmietankę i dusić pora na małym ogniu. Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru i około 2 łyżek soku z cytryny. Dusimy aż śmietanka odparuje i sos zgęstnieje. Dodać resztę masła i na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem.

Zamarynowane kawałki łososia obtoczyć w sezamie, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, około 3 minut z każdej strony.

Usmażonego łososia układamy na kołderce z porów i podajemy z ryżem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.09.2013 17:59
mniam mniam
JOANNA16 21.05.2013 08:32
wygląda pysznie
ilovebake 25.10.2012 09:09
fajne danie
elficzna 24.10.2012 23:45
danie jak w najlepszej restauracji, pyszny pomysł
GOSIA18 24.10.2012 21:55
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak