Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w rozmarynie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 2 porcje
rozmaryn 3 sztuki
natka pietruszki 1 gałązka
cytryna 1/2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
cukier do smaku 1 szczypta
olej do smażenia 6 łyżek
masło 2 łyżki
pomidory 2 sztuki
mąka do oprószenia 2 łyżki
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w rozmarynie

Kroki postępowania

1
Łososia jeśli był zamrożony rozmrozić. Umyć . Osuszyć. Lekko posolić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać otartymi z 1 gałązki rozmarynu igiełkami. Zostawić na 15 minut.
Krok 1 - Łosoś w rozmarynie foto
2
Obrać ziemniaki. Umyć .
Krok 2 - Łosoś w rozmarynie foto
3
Ułożyć ziemniaki w ActiFry . Skropić łyżką oleju , lekko posolić , posypać otartym z 1 gałązki rozmarynu igiełkami . Piec 20 minut.
Krok 3 - Łosoś w rozmarynie foto
4
W tym czasie osuszyć łososia papierowymi ręcznikami kuchennymi zbierając z powierzchni igiełki rozmarynu.
Krok 4 - Łosoś w rozmarynie foto
5
Łososia oprószyć mąka
Krok 5 - Łosoś w rozmarynie foto
6
i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki
Krok 6 - Łosoś w rozmarynie foto
7
-potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone).
Krok 7 - Łosoś w rozmarynie foto
8
Upieczone ziemniaki posolić.
Krok 8 - Łosoś w rozmarynie foto
9
Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem.
Krok 9 - Łosoś w rozmarynie foto
10
Dotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już był rozmaryn to zrobiłam go nuta wiodąca posiłku.Zdjąć z patelni rybę.

Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem.
Dodatkowo podać cytrynę do ryby.
* Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania . Posypać rozmarynem. Skropić olejem. Posolić. Piec w rozgrzanym piekarniku jeszcze 20 minut aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Albo ugotowane ziemniaki ostudzić- pokroić w grube plastry i usmażyć na rumiano z rozmarynem.
Krok 10 - Łosoś w rozmarynie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 27.05.2013 11:39
mniam pyszne jedzonko
miki47 27.05.2013 10:20
znakomity przepis
dodi 27.05.2013 09:53
ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak