Łosoś w orientalnym sosie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kuchnia amerykańska znana jest z łączenia kuchni świata i „ubieraniu” po swojemu. Tzw. kuchnia fusion doskonale sprawdza się nie tylko w ambitnych restauracjach, również w domach. Daje nam to wielkie pole do popisu.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filet z łososia

    1 kilogram
  • sos sojowy

    200 mililitrów
  • cukier palmowy

    2 łyżki
  • ocet ryżowy

    50 mililitrów
  • imbir

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • mandarynka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski.


Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy.


Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa).


Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut.


Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe (jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat