Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w orientalnym sosie

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kuchnia amerykańska znana jest z łączenia kuchni świata i „ubieraniu” po swojemu. Tzw. kuchnia fusion doskonale sprawdza się nie tylko w ambitnych restauracjach, również w domach. Daje nam to wielkie pole do popisu.

Składniki:

Składniki:

filet z łososia 1 kilogram
sos sojowy 200 mililitrów
cukier palmowy 2 łyżki
ocet ryżowy 50 mililitrów
imbir 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
mandarynka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w orientalnym sosie

Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski.


Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy.


Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa).


Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut.


Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe (jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak