Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

świeże oregano
sól
pieprz
cytryna
batat 1 szt
oliwa 3-4 łyżki
suszone oregano
ząbek czosnku
łosoś dzwonka 2 szt
jogurt gęsty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

Kroki postępowania

1
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oliwy. Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami cytryny. Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.
Krok 1 - Łosoś w oregano z batatowymi frytkami foto
2
Batata obieramy ze skórki, kroimy w zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut.
Krok 2 - Łosoś w oregano z batatowymi frytkami foto
3
Przygotowujemy sos do frytek i do ryby. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!
Krok 3 - Łosoś w oregano z batatowymi frytkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 16.09.2013 13:25
Ale pomysłowe danie. Pycha!
Ewa 16.09.2013 13:09
Ja za nimi przepadam, a do tego są nieco zdrowsze od tradycyjnych frytek. Szczerze polecam :) .
Rafał10 16.09.2013 12:57
Świetna propozycja na obiad... jeszcze nigdy nie jadłam frytek z batatów ale przyznam że mam ogromną ochotę je spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak