Ewa

Łosoś w oregano z batatowymi frytkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeże oregano

  • sól

  • pieprz

  • cytryna

  • batat

    1 szt
  • oliwa

    3-4 łyżki
  • suszone oregano

  • ząbek czosnku

  • łosoś dzwonka

    2 szt
  • jogurt gęsty

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łosoś w oregano z batatowymi frytkami foto
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne przecieramy odrobiną oliwy. Układamy na nim łososia. Rybę obkładamy świeżym oregano oraz plasterkami cytryny. Pieczemy 20-25 minut, 180 stopni.
Krok 2 - Łosoś w oregano z batatowymi frytkami foto
Batata obieramy ze skórki, kroimy w zapałkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Pieczemy razem z rybą- ok. 20-25 minut.
Krok 3 - Łosoś w oregano z batatowymi frytkami foto
Przygotowujemy sos do frytek i do ryby. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz oregano. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 16.09.2013 13:25
Ale pomysłowe danie. Pycha!
Ewa 16.09.2013 13:09
Ja za nimi przepadam, a do tego są nieco zdrowsze od tradycyjnych frytek. Szczerze polecam :) .
Rafał10 16.09.2013 12:57
Świetna propozycja na obiad... jeszcze nigdy nie jadłam frytek z batatów ale przyznam że mam ogromną ochotę je spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat