Łosoś w miodowo winnym sosie z kuleczkami z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryba

  • łosoś filet

    200 g
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • KULECZKI Z KASZY:

  • kasza jaglana

    1/3 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • koperek

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5 sztuki
  • sól

  • pieprz

  • woda

    1 szklanka
  • pomidor

    1 sztuka
  • ogórek

    1 mały
  • papryka czerwona

    1/3 sztuki
  • sos

  • miód

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5 sztuki
  • pieprz

  • wino owocowe

    0,5 (śliwkowe)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

RYBA: Olej wymieszać z miodem i świeżo mielonym pieprzem, zamrynować rybę, odstawic na pół godziny.

KULECZKI Z KASZY: Kaszę przepłukać wodą letnią, następnie wrzątkiem, odcedzić, (straci nieco goryczki), następnie wrzucić do rondelka zalać szklanką wody i gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody. Pomidora i ogórka obrać, wydrążyć miąższ, pokroić razem z papryką w kosteczkę, dodać do ostudzonej kaszy, przyprawić solą, pieprzem. Olej, koperek, sok z cytryny wymieszać, dodać do kaszy. Formować małe kuleczki.

SOS: Gotową rybę usmażyć z dwóch stron (ok 2 minuty na każdą stronę), następnie wlać wino, sok z cytryny, miód, pieprz, gotować do zredukowania sosu (sos powinien być ciemny i gęsty.

Na talerzu ułożyć kuleczki, rybę, plastry cytryny, polać sosem. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 23.01.2015 18:46
super pomysł
as28 01.12.2013 10:39
mniam mniam
mariel78 09.11.2013 09:19
podoba mi się ten przepis
margaret 05.10.2013 10:31
już dawno nie jadłam rybki
Jodaj 01.10.2013 16:13
wyśmienity łosoś :)
Kolorowa 06.08.2013 11:48
interesująca propozycja
AURELKA 24.05.2013 19:59
wykwintny obiad
Monika78 11.03.2013 22:12
jak dla mnie super!:)
artur7 08.03.2013 06:37
bardzo fajny przepis mniam
cooleczka 15.11.2012 20:01
wyborny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat